top of page
Writer's pictureBazar

Eikö kirjoittaminen suju? Kolme vinkkiä, jotka kannattaa lukea

Et suinkaan ole ainoa, jolle kirjoittaminen tuottaa päänvaivaa. Monille kirjoittaminen tuo mieleen koulutehtävinä olleet, pitkät esseet aiheesta, joka vielä pahimmassa tapauksessa ei ole lainkaan kiinnostava. Kirjoitetulle tekstille on kuitenkin paikkansa myös tässä maailmassa, jossa videot ovat ottaneet vallan esimerkiksi hyvin kirjoitetut ja kirsikkana kakun päällä hakukoneoptimoidut blogiartikkelit nostavat sijoitusta hakukoneessa sekä kiinnostavat tuotekuvaukset verkkokaupassa saavat asiakkaan himoitsemaan tuotetta.



Miksi kirjoittaminen tökkii?


Tietenkään kaikki eivät ole luonnollisia kirjailijasieluja, jotka saavat mielenkiintoista tekstiä aikaan aiheesta kuin aiheesta. Yksi yleinen syy kirjoittamisen tökkimiselle on ajatustyön puute. Kirjoittaminen vaatii ajattelemista, eikä tekstin tuottaminen suju, jos ajatus ei kulje.


Kirjoittamiselle kannattaakin pyhittää runsaasti aikaa, jotta ajatus ei harhaile muissa to do -listan kohdissa. Etenkin yrittäjillä tämä kallisarvoinen aika on usein vähissä, jolloin kirjoittaminen kannattaa suosiolla jättää alan ammattilaiselle.



Näillä vinkeillä kirjoittaminen helpottuu


Kirjoittaminen saattaa alkuun tuntua kankealta. Mitä enemmän kirjoitat, sitä paremmin sanat soljuvat. Me Bazarilla olemme tuottaneet satoja erilaisia tekstejä, joten alla olevat vinkit kannattaa todella lukea läpi ajatuksen kanssa.


1. Metsästä motivaatio


Tarvitset kirjoittamiseen motivaatiota, sillä muutoin sanat eivät löydä paikoilleen. Mieti, miksi kirjoitat? Mikäli kirjoitat yrityksesi verkkosivuille blogiartikkelia, on vastaus tähän kysymykseen mitä todennäköisemmin se, että haluat tuoda esille asiantuntijuuttasi sekä vastata asiakkaan pohtimaan kysymykseen. Hyvä teksti ei synny pomon painostuksesta tai kiireessä tekemisestä, vaan kirjoittaminen lähtee motivaatiosta.


2. Rakenna teksti rungon ympärille


Mieti tekstin pääviesti ja rakenna se tietynlaisen rungon ympärille. Runko voi koostua esimerkiksi otsikosta ja väliotsikoista. Sinun ei tarvitse miettiä sanasta sanaan täydellisiä otsikoita ennen kirjoitusurakkaa, vaan voit ainoastaan käyttää niitä sisällön ns. jaottelemiseen ja palata otsikoihin leipäkappaleet kirjoitettuasi.


Runko helpottaa käsiteltävän aiheen purkamista. Näytölle on usein hyvin hankala taikoa tekstiä tyhjästä, vaikka olisi kuinka hyvä kirjoittaja.


Vinkki: Kokeile aloittaa kirjoittaminen esim. puolivälistä, ei alusta. Jos mieleesi tulee sanoja, joilla kuvailisit asiaa tai tilannetta puolessa välissä artikkelia, aloita kirjoittaminen siitä.


3. Kokeile silmukointia


Oletko kuullut kirjoitustekniikasta nimeltä silmukointi? Silmukoinnin avulla saat luotua enemmän tekstiä pohtimalla yhtä lausetta kerrallaan. Silmukointi toimii siten, että valitset kirjoittamastasi tekstistä yhden lauseen ja alat jatkamaan tätä lausetta.


Esimerkki:

Roosa talutti koiraansa metsässä.


Silmukointi:

Millaista koiraa? Millainen metsä oli, miltä siellä näytti tai tuoksui? Oliko taivas pilvinen vai paistoiko aurinko? Millaisia ääniä kuului? Toivatko äänet jonkin muiston mieleen?



Kirjoittaminen on luova prosessi


Vaikka monet kirjoittajat kertovat, kuinka jo pienestä pitäen kirjoittelivat tarinoita reissuvihkojen takakansiin, voi kirjoittamaan myös opetella. Sinun ei tarvitse olla syntynyt kirjoittajan lahjojen kanssa, vaan luovuutta kehittämällä ja useiden tuntien edestä kirjoittamalla tekstin tuottaminen alkaa sujua ilman synnyinlahjojakin. Mikäli aikaa tai kiinnostusta kirjoitustaitojen kehittämiseen ei ole, on turha jäädä pyörittelemään peukaloita näppäimistön ylle silloin kannattaa ulkoistaa kirjoitustyö ammattilaiselle.


156 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Ota yhteyttä

Kiitos! Viestisi on lähetetty

bottom of page